På cykeltur i Kongernes Nordsjælland


På cykeltur i Kongernes Nordsjælland

Hop op på cyklen og oplev Kongernes Nordsjælland, der byder på noget af Danmarks mest enestående og værdifulde naturområder, landskaber og slotte. En del af Kongernes National park ligger i Helsingør kommune og her er masser af skønne steder, du bare må ud og opleve. Og de smukke områder, som var Kongerne værdige, kan vi, denne sommer, indtage og opdage. Det kan meget vel være, at du bliver så vild med Kongernes Nordsjælland, at du kommer igen. Så er du advaret.

Tættere på naturen

Det er dejligt afstressende at cykle, og man kommer tættere på naturen og freden på den måde. Husker du fornemmelsen af en fredfyldt skov, en lysning mellem træerne, hvor solens lys leger, fuglenes kvidren  og når man løftede en død træstamme fra jorden, myldrede det frem med biller og div insekter, der også havde det med at krybe indover dit medbragte tæppe. Der både var til din store gru, men på en eller anden måde også en dejlig bekræftielse af naturligt liv.

Herunder lidt forslag til hvad du kan se på din tur rundt i Helsingør

Jeg valgte at overnatte på Hotel Villa Brinkly fordi det var et fint og afslappet udgangspunkt for min lille weekend cykeltur. Bor du på Hotel Villa Brinkly, kan du låne cykler der.

Se anmeldelse af Hotel Villa Brinkly her

På cykeltur i Kongernes Nordsjælland

Hammer møllen

Det var ildsjæle der reddede den gamle mølle fra 1765 fra total forfald og nedriving. Den ligger i Hellebæk og Hammermøllen var en del af Kronborg Geværfabrik. Da Geværfabrikken lukkede i 1870, var den først beboelse indtil den bare stod og forfaldte. I 1950érne var man tæt på at rive den ned. Men i 1961 blev Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening stiftet, netop for at restaurere møllen. Her var det frivillige ildsjæle og professionelle folk der genindviede Hammermøllen I 1982. Det er et historisk vingesus og et smukt syn man møder med det gamle vandhjul og hammerværk der står og arbejder den dag i dag. Her skal du sætte tid af til en kop kaffe eller evt en frokost på cafeén som den gamle mølle er nu, inden du tager videre på din færd.

Anes hus ved Bøgeholm Sø

I sommermånederne vises Anes hus frem. Et stråtækt yndig hus som under Kronborg Geværfabrik var en arbejderbolig. En af 1800 tallets største skuespillerinder Johanne Luise Heiberg tilbragte en sommer på Hellebæk Kro med sin mand, digteren Johan Ludvig Heiberg. Den feterede skuespillerinde blev gode venner med bondekonen, Ane, som boede i huset. Så det er deraf navnet, navngivet og gjort berømt, af det fine ægtepar fra København.
I dag er det Skov- og Naturstyrelsen som vedligeholder huset og åbner dørene så man kan liste forsigtigt rundt i de små stuer, og forestille sig de samtaler der har været.

Se mere om Anes hus her

På cykeltur i Kongernes Nordsjælland

Gl. Kongevej i Nyrup Hegn

Her er vi oppe på den helt store klinge når det gælder uhygge og historiefortælling. For ved Nyrup Hegn, er en sten som fortæller en frygtelig historie.. Barnefodstenen. På Kongevejen overfalder en røver en hestevogn. Han slår alle de voksne ihjel på bakken, men en lille pige løber sin vej. Hun bliver indhentet af røverne og dræbt, mens hun står på stenen. Det er i stenen, hun efterlader et aftryk af sin lille barnefod. Man siger, at der i år efter, hørtes et barneskrig, men det ophørte, da den gamle Kongevej ikke blev benyttet længere. Men jeg synes nu, at jeg hørte noget… Danmarks sidste milepælshøj ligger i samme område. Sådan lige til at få nerverne på ret køl igen.

I skoven ses flere steder rester af den ældste stenlagte Kongevej, som Frederik 2. fik anlagt i 1584. Den gamle Kongevej blev anlagt som en priviligeret forbindelsesvej mellem Frederiksborg og Kronborg og var forbeholdt kongen, hans følge og adelige personer.

Flynderup gård

En smuk og kulturhistorisk bygning, som indbyder til, at man medbringer egen picnic-kurv og bare sidder og nyder roen og udsigten. Flynderup gård er smuk og det er den fineste tur gennem naturen. Det ligger i Espergærde og blev i 1978 af Helsingør Kommune, oprettet som et egnshistorisk museum for Øresundskystens landbrug og fiskeri.

På cykeltur i Kongernes Nordsjælland

Nyruphus naturcenter

Der er også aktiviteter for børn i Kongernes Nordsjælland. Bl.a Nyruphus Naturcenter, som har en fed naturlegeplads. Og det mener jeg faktisk, for man kan som voksen også lege med. Går man ‘all in’, kan man leje og låne udstyr til gamle historiske lege. Så her er altså en opportun mulighed for, at gi den gas som skovfogedens børn for hundrede år siden. Og når man bliver træt, er der en skøn cafe med sildemadder og kold hvidvin. Og kaffe til at styrke sig på.

Læs mere om Nyruphus her

Hellebæk kohave og Teglstrup hegn

Her viser Nordsjælland en af sine virkelig smukke sider. Naturen er betagende og helt utrolig dansk. Så grønt, med smukke marker og bøgeskov. Det er postkort-værdigt og jeg fik da også foreviget et par græssende køer, som frit spadserende rundt og spiste. Det er et naturområde som både kan tilgås på cykel, men også i bil, hvis gårsdagens cykeltur bærer præg i bagdelens beskaffenhed, så at sige.
Teglstrup Hegn og Hellebæk Skov udgør tilsammen med Hellebæk Kohave. Det er et ca. 1000 hektar stort skovområde med 500 år gamle egetræer, en højmose, de føromtalte søde, græssende køer,- og skovsøer for at fuldende postkortet. Naturområdet er udpeget ‘Natura 2000 habitatområde’ og en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. I 2026 udlægges hele den nordlige del af Teglstrup Hegn til urørt skov, mens Hellebæk Skov bliver til en biodiversitetsskov.

Lad os lige dvæle lidt ved urørt skov og hvad det egentlig betyder:

Hvad er urørt skov? Flere og flere taler om det, fordi det uden sammenligning er det allervigtigste middel til at redde de mange, mange truede arter i vores skove, som lider under en miserabel naturtilstand.

Vidste du at de danske skove rummer hele 65% af samtlige truede arter i Danmark, og 40% af alle vores truede arter kun findes i skovene?

Urørt skov er ophør af skovdrift. Så enkelt er det. Et totalstop for træproduktion. Punktum. Et farvel til motorsavene, der fælder de gamle træer og fjerner det døde træ, som er det væsentligste livsgrundlag for arterne i skovene.

Læs mere om urørt skov her

På cykeltur i Kongernes Nordsjælland

Gurre sø og Gurre slotsruin

Det siges, at Valdemar Atterdag huserer om natten på sin sorte hest, fordi han foretrak Gurre fremfor Guds himmerige. Men der er også fint, så man kan da godt forstå, hvorfor… Hele naturområdet ved Gurre Sø og slotsruinen er smuk, og man kan gå rundt om søen. Der er et rigt dyre og fugleliv og på vejen møder man ruinerne fra det engang så mægtige Gurre Slot. Ikke nok med, at man kan møde Valdemar Atterdag til hest, men også hvis du er heldig, mosekonen som ved solnedgang brygger så området er dækket af tåge.

På cykeltur i Kongernes Nordsjælland

Hornbæk strand

Ok med al den cyklen, så fortjerner man også et lille hvil og måske en forfriskende tur i bølgen blå.

Badebyen Hornbæk er en slags dansk St. Tropez. Ferrarier med ‘silverbacks’ i lyserøde poloshirts er endnu ikke gået af mode her. Heldigvis. For det skaber en international stemning som fint kan hamle op med de franske strandpromenader. Madmarkedet ‘Det Fedtede Hjørne’ giver det hele en afslappet feriestemning, som ærligt talt ikke findes andre steder i Danmark. Hornbæk by og Strand er en af Danmarks smukkeste og her findes alt hvad hjertet begærer af butikker med det rigtige tøj, små listige kaffebarer, og på strandbaren ‘Sunspot’ er der is, drinks og hjemmelavede toasts. Og i øvrigt den skønneste udsigt til vandet.

Helsingør

Det er oplagt, at cykle en tur til Helsingør en dag og få lidt byliv. En by med international stemning, lækre butikker, bygninger, som turister rejser langvejs fra for at opleve. Selvfølgelig skal man besøge Kronborg. Gå på voldene, sætte sig og se ud over vandet og betragte sejlbådene, roligt sejle gennem Øresund. Men har man mod på lidt ekstra historiefortælling, så gå ned i Kasematterne og se Holger Danske. Jeg konflikter lidt mellem om han sover eller keder sig. Måske bare ved at tabe hovedet. Uanset, så har han været en flot fyr! Jeg forstår, hvorfor turister falder i svime. Der er en smule skummelt, så er der børn med i selskabet, så hold dem tæt på. Når sulten melder sig, så skal man gå ind på madmarkedet. Det er faktisk helt vildt cool. Her kan man få alverdens mad og drikke, kaffe og guf. Der er bordfodbold og en vild god stemning. Folk sidder både inde og ude og nyder deres mad og drikker en kold øl.

På cykeltur i Kongernes Nordsjælland

Marienlyst Slotspark

Her hyggede Frederik 2.’s gæster sig på slottets kobbertag. Men det kunne det ikke holde til, så det blev utæt og ødelagt. Det er dog lavet nu og der er i øvrigt lagt en terrasse ovenpå, så det kostbare tag ikke bliver ødelagt igen.
Marienlyst Slot har to haver som er opdelt i to unikke haver, en landskabelig og en arkitektonisk have. Det er også i parken, at monumentet Hamlets Grav ligger. En stor granitsten som er tilhugget, så den ligner en sarkofag. Det er en mindegrav for Shakespeare’s Prins Hamlet som blev rejst i 1926 i forbindelse med Helsingørs 500 års jubilæum.

Få mere inspiration til ferie i Danmark her

Charlotte Rønholt


Følg mig her:

Felecool


Følg mig her:

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.