DEL GERNE


Tiden tæller for Tom Kristensen


Denne artikel er skrevet i 2010, men i anledning af Le Mans 100 år synes vi den og Tom K  fortjener en tur mere, dog i en kortere version.

Mr 24 Timer  – Tiden tæller for Tom Kristensen

For Tom Kristensen er der ingen tvivl – tid er 24 timer. 24,00 timer. Fordi det netop er de 1.440 minutter, der har gjort danskeren til en af tidernes største motorsportskørere. Mød ham til en samtale om tid – om tiden, der går, om tiden efter den store ulykke.

Tom Kristensen mangler normalt aldrig ord. Men når han skal svare på, hvad tid betyder for ham, bliver han eftertænksom et øjeblik.
”Tid? Tid er for mig noget stort,” er hans tilløb.
”I hverdagen fokuserer jeg langt mere på det lille øjeblik, det lille stykke tid. Jeg er mere i nuet, nyder nuet mere og sætter tingene mere i perspektiv. Men i min sport tænker jeg også helt konkret på det næste lille stykke tid, altså det næste sving og den næste omgang. Ikke mindst fordi det er absolut nødvendigt at være ekstremt fokuseret i en racerbil – specielt, når vi som på Le Mans kører om natten. Og jo, der skal mange sving og mange omgange til at gennemføre og vinde et 24 timers løb på Le Mans”.

Foto Per Morten Abrahamsen

Tiden tæller for Tom Kristensen

Benzin i blodet

Måske lå det i bilkortene, at den krølhårede knægt fra Hobro skulle være racerkører. Født i 1967, faktisk den 7. i 7. Som dreng glædede han sig som alle andre børn til sin fødselsdag. Men at fødselsdatoen senere i livet skulle få så stor betydning, havde han aldrig kunnet forestille sig.
Han er vokset op på Shell-stationen på Ålborgvej 2 i Hobro. Faderen, Carl-Erik, var en af sin tids store kørere, der skabte åndenød på Jyllands-Ringen, når han kørte næs-ten naturstridigt hurtigt med sin Escort og senere Capri. Og ud over at sende benzin og motorolie ud over disken kunne man på tanken også købe tuningsgrej til racerbiler. Det var da også derfor, at Tom som knægt debuterede som fotomodel – reklame for racerstumper i fars katalog.
Den helt unge Tom Kristensen startede selvfølgelig sin motorsportskarriere i en gokart. Som ung kom han forbi en uddannelse som bankmand – men de stillestående tal i banken blev aldrig for alvor til noget. Det var asfalten, der trak og en tilværelse, der aldrig står stille.
Motorsportskarrierens første peak var det tyske mesterskab i Formel 3 i 1991. Motorsport, en idræt i stadig kamp mod tiden. Men intet motorløb er så tidsfikseret som løbet på Le Mans, udholdenhedsløbet over 24 timer.

Foto Per Morten Abrahamsen

Tiden tæller for Tom Kristensen

Første sejr i Le Mans for 100 år siden

Allerede i bilens spæde barndom, nu for langt over 100 år siden, stod det klar for mange fabrikanter, at væddeløb var effektiv reklame. Dels kunne man bevise, at bilen rent faktisk kunne køre, dels at den kunne køre stærkt. Og på én gang at bevise både fart og holdbarhed – det var det ultimative salgsargument.
Derfor lå det på en måde lige for at arrangere et væddeløb over netop lige præcis et døgn. Det var netop, hvad en gruppe franskmænd gjorde i 1923, hvor det første 24 timers Le Mans blev kørt. De første år blev det franske løb domineret af englændere – fra Crewe kom bilen Bentley og nærmest satte sig på døgnet i juni de cirka 250 kilometer syd for Paris. Senere har bilmærker som Ferrari vundet mange sejre, især i 1950 og 60’erne. Porsche tog sejr på sejr de to efterfølgende årtier. Nutidens store mærke på Le Mans er Audi, der nu har vundet i alt ni sejre, det samme som Ferrari, mens alle tiders mest vindende er Porsche med 16 sejre. Andre storvindende bilmærker på banen er Ford, Peugeot og Jaguar.
Audis nutidstriumf begyndte i 1997 – med en sejr til en Porsche faktisk. Netop dette år vinder Tom Kristensen årets Le Mans. Han sidder i en Joest-Porsche, og selv om den unge dansker sætter ny banerekord ligner årets sejr bare endnu en Le Mans-sejr i den efterhånden lange række. Dette års 24 timers Le Mans var nummer 66 i rækken – der er utakt på grund af Anden Verdenskrig, ligesom løbet i 1936 blev aflyst som følge af en strejke.

Foto Per Morten Abrahamsen

Tiden tæller for Tom Kristensen

Ikke bare en sejr

Men de følgende år skulle vise, at Tom Kristensens sejr var alt andet end ”bare en sejr”. Da danskeren forlover sig med Audi, der står for virkelig at satse sit image blandt andet på langdistance-prøver, bryder en sejrrække løs. 2000 blev den første sejr i en Audi og en række, der af de nærmeste konkurrenter kan virke nærmest uendelig. Første sejr i en Porsche. Anden i en Audi. Siden har danskeren vundet yderligere seks og er med de i alt otte sejre den ubestridte konge af Le Mans. En af sejrene vindes i øvrigt for Bentley, der er et søsterfirma til Audi.
Køreren med næstflest sejre er belgieren Jacky Ickx, der har vundet seks gange. Derefter følger tre kørere med fem sejre, nemlig englænderen Derek Bell, tyskeren Frank Biela og italieneren Emanuela Pirro. Ickx og Bell er for længst holdt op at køre, mens Biela og Pirro næppe kommer til at sidde i en vinderbil igen.

Foto Per Morten Abrahamsen

Tiden tæller for Tom Kristensen

7 – et magisk tal for Tom Kristensen.

Danskeren er fortsat yderst aktiv, og er i dag fortsat Audis vigtigste kører. Og selv om hans seneste sejr nu er to år tilbage, var han på podiet både i år og sidste år. Tom Kristensen – manden med de 24 timer – er ikke færdig. Af og til virker det, som om han blot lige er begyndt, som om han har fået sin anden start på karrieren.
Syv sejre på Le Mans var Tom Ks mål i mange år. Da det først stod klart for danskeren, at han ikke bare havde vundet en, to og tre sejre, men red på noget, der lignede en bølge, blev syv, netop syv ledetallet. Fordi Ickx var køreren, der havde vundet fleste gange, seks gange. Derfor blev målet syv.
”Mit ultimative mål var at vinde Le Mans syv gange. Ja, jeg føler, at jeg er forbundet med syv. Jeg er født den 7. i 7. 1967. Jeg debuterede – og vandt – i bil nummer syv. Da jeg vandt 7. gang var det ud af ni løb, og når man beregner scoreprocenten bliver den 0,777. Det var derfor, jeg sammen med Rosendahl lavede uret Seven, der blev skabt i 777 eksemplarer,” forklarer Tom Kristensen og tilføjer:
”Og min racerbil i år – den har nummer syv. Ja, jeg er egentlig rimeligt utilfreds med, at jeg senere vandt sejr nr. otte,” joker han.
”Sejr nummer syv blev vundet i 2005, men allerede tre år efter står du øverst på podiet igen. Bliver du aldrig mæt?”
”Mit store mål var jo at vinde syv gange, men man kan også sige, at alt efter syv er plus. Jeg er også ekstra glad for nummer otte, fordi netop dén sejr var den første efter ulykken (crashet i en standardvognsracer i sæson 2007’s første løb, kørt på Hockenheim i Tyskland, red.). Det var et par hårde år. Jeg var usikker på, om jeg kunne presse mig selv til at koncentrere mig så hårdt, og om jeg kunne håndtere ubehaget. Men det kunne jeg. Derfor er 2008 det ultimative bevis over for mig selv – og måske over for alle andre,” siger Tom Kristensen.

9 gange le Mans vinder

Tom Kristensen ender med at vinde le Mans 9 gange. Da Tom Kristensen i 2013 fik sin 9. sejr, dedikerede han sin sejr til Allan Simonsen, der omkom tidligere under løbet.

Denne artikel er skrevet i 2010, men i anledning af Le Mans 100 år synes vi den og Tom K  fortjener en tur mere.

FØLG OS PÅ INSTAGRAM
Please enter your Access Token.

Nyhedsbrev


    Sign up til vores nyhedsbrev og få: Rejsetips fra nogle af de største influencere, rejseguides, rabatter til rejser/hoteller, invitationer til events og konkurrencer.